Suomen maantiekartat

Suomi on tuhansien järvien ja saarien maa – noin 188 000 järveä (yli 500m2 tai 0,12 hehtaaria) ja 179 000 saarta. Sen suurin järvi, Saimaa, on Euroopan neljänneksi suurin. Suurin osa Suomen maantieteestä selittyy jääkaudella. Jäätiköt olivat paksumpia ja kestivät pidempään Fennoscandiassa verrattuna muuhun Eurooppaan. Eroosio on jättänyt Suomen maiseman enimmäkseen tasaiseksi muutamilla kukkuloilla ja vielä harvemmilla vuorilla. Sen korkein kohta Halti 1 324 metriä sijaitsee pohjoisimmassa Lapissa Suomen ja Norjan välisellä rajalla.

Suomi koostuu 19 maakunnasta, joita hallitsee aluehallitukset, jotka toimivat yhteistyön foorumeina maakunnan kunnissa. Jokaisella maakunnalla on valtion Työvoima- ja Elinkeinokeskus, joka vastaa työvoiman, maatalouden, kalastuksen, metsätalouden ja yrittäjyyden paikallisesta hallinnosta. Maan keskeiset hallinnolliset alueet ovat kunnat, jotka voivat myös kutsua itseään kaupungeiksi. Ne muodostavat puolet julkisista menoista. Kulut rahoitetaan kunnallisesta tuloverosta, valtion tuista ja muista tuloista. Vuonna 2017 Suomessa on 311 kuntaa ja useimmissa on alle 6000 asukasta.

Suomi on parlamentaarinen tasavalta, jolla on hallinnon keskus pääkaupungissa Helsingissä, paikallishallinto 311 kunnssa ja autonominen maakunta, Ahvenanmaa. Pääkaupunkiseudulla asuu yli 1,4 miljoonaa ihmistä.